ZieZo-Vlaanderen

BEURSEVENT voor
blinden en slechtzienden

25, 26 en 27 april 2019
FLANDERS EXPO GENT (samen met de Reva-beurs)

 

Ziezo-beursevent

ZieZo-Vlaanderen is een beursevent omtrent alle aspecten van hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. 

 
Lees meer

Programma

Tijdens ZieZo-Vlaanderen zijn er naast de diverse standhouders ook interessante workshops.
 

 
Bekijk programma

Standhouders

Tijdens ZieZo-Vlaanderen stellen de standhouders hun nieuwste hulpmiddelen aan u voor.
 

 
Bekijk overzicht

Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van ZieZo-Vlaanderen.

 

 
Lees meer

Standhouders

Opgelet: als u op een foto klikt zal er een vergrote weergave openen.

Hieronder vindt u alle standhouders op ZieZo-Vlaanderen 2019, met beknopte uitleg. Klik op de naam van de standhouder om de website van de organisatie te bezoeken.

 

ANDERSLEZEN - DAISY ONLINE

Luisterpunt is de bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Word lid en geniet meteen van een goed boek! Bij Luisterpunt kan je gratis 22.000 Daisy-luisterboeken en 12.000 brailleboeken lenen. Brailleboeken sturen we op en mag je houden. Daisy-boeken sturen we op naar je thuis (Daisy-cd), of je kanze zelf downloaden of streamen (Daisy-online), dat kies je zelf.
Transkript vzw zet lectuur en alle andere informatie om in aangepaste leesvormen voor mensen met een leesbeperking.  De leesvormen zijn audio, groteletterdruk, digitale tekst en braille. Transkript vzw produceert in opdracht van de Luisterpuntbibliotheek vzw, het departement onderwijs, publieke en private diensten, bedrijven en particulieren. Daarnaast geeft Transkript vzw een aantal luistertijdschriften uit.  Enerzijds zijn het in de handel te verkrijgen bladen waaronder Humo, Knack, Body Talk, Dag Allemaal en Plus Magazine.  Anderzijds stelt het redactieteam van Transkript vzw enkele tijdschriften samen met artikels uit de actualiteit, sport, lifestyle, toerisme, geschiedenis, technologie en een tijdschrift met luisterspelen.

BLINDENZORG LICHT EN LIEFDE

Blindenzorg Licht en Liefde vzw helpt slechtziende en blinde mensen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. We ijveren bovendien voor een ‘inclusieve’ samenleving, waar aan iedereen gedacht is – ook aan wie slecht ziet. Opgericht in 1923, is Licht en Liefde door de jaren heen een veelzijdig netwerk geworden. Expertise is onze grote kracht. Dankzij de steun van vele donateurs en vrijwilligers kunnen we personen met een visuele handicap een ruime, vraaggestuurde zorg en assistentie bieden. Daardoor zijn we voor de overheid en andere organisaties een veelgevraagde en trouwe partner.

BLINDENZORG LICHT EN LIEFDE, IT-PROJECTEN

Blindenzorg Licht en Liefde zet sterk in op het opvolgen, uitproberen en onafhankelijk advies geven over alle (ook de nieuwste) hulpmiddelen van hoogtechnologische aard. Bij het 'Testlab' kun je terecht met alle mogelijke vragen over technologische hulpmiddelen, voor onafhankelijke informatie erover. Je wordt geholpen door beroepskrachten en ervaringsdeskundigen die heel wat van deze hulpmiddelen uitvoerig hebben getest. Bij de 'Inventors corner' kun je eindelijk je eigen lumineuze idee kwijt over een verbetering van een bestaand hulpmiddel, of een volledig nieuw idee. De beste drie vondsten geven wij op jouw naam in bij de digitale gegevensbank voor nieuwe ideeën, wat je enige bescherming biedt, gekoppeld aan jouw persoon als eigenaar van het idee. Wie weet !! Bij de 'App-o-theek' kom je van alles te weten over toegankelijke apps voor op je smartphone of tablet. Er is al heel wat interessants op de markt; nu nog weten wat jij kunt gebruiken en hoe, en dergelijke meer. We stellen je exclusief 3 splinternieuwe hulpmiddelen voor: Feelspace, Guide Connect en Hable. Mis dit niet !!!

BNP PARIBAS FORTIS

BNP Paribas Fortis maakt zich sterk een uiterst toegankelijke bank te zijn, ook voor blinde en slechtziende mensen. Ze informeren u hierover op hun stand.

BRAILLELIGA

De Brailleliga is een vereniging voor hulp aan blinde en slechtziende personen, actief over het gehele land. Ze ondersteunt en helpt personen met een visuele handicap met als doel een betere integratie op sociaal, cultureel en professioneel vlak. Gratis dienstverlening: sociale hulp en psychologische steun, lessen in verplaatsingstechnieken, braille en koken, geleidehonden, beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling, advies in hulpmiddelen, aangepaste Spelotheek, vrijetijdsactiviteiten, Brailleshop, ...

DE MARKGRAVE

De Markgrave wil mensen met een visuele beperking en eventueel andere bijkomende beperkingen ondersteunen bij het realiseren van hun gewenste vorm van ‘optimaal zelfstandig’ bestaan en participatie in de samenleving. Daartoe zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden die elk apart of gecombineerd kunnen bijdragen.
Vanuit het dagcentrum laat De Markgrave u ook ervaren wat zoal aan activiteiten wordt aangeboden.

ERGRA ENGELEN

Onze firma is gespecialiseerd in alle mogelijke hulpmiddelen voor slechtzienden. Dit begint met een eenvoudig handloepje, over speciaal aangepaste brillen, naar de meest gesofistikeerde elektronische apparatuur. Samen met u gaat de low-vision-specialist op zoek naar het meest geschikte visuele hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat uw dagdagelijkse leven er een stuk makkelijker op wordt.

INTEGRA

Integra, de meest vrije leverancier,  is nooit gebonden aan bepaalde merken en organisaties. Dit biedt grote voordelen voor onze klanten. Wij voeren enkel de beste modellen van diverse merken. Bij Integra: steeds het nieuwste product en dit altijd aan de goedkoopste prijs. Loepen, voorleesloepen, smartphones, braillemateriaal, software en last but not least, oplossingen voor gesproken ondertiteling.

KOBA VISION

Koba Vision verkoopt producten voor blinden en slechtzienden. Koba Vision biedt totaaloplossingen voor thuis, op werk of op school. Vanuit onze 3 vestigingen te Leopoldsburg, Gent of Nijvel staat Koba Vision garant voor de beste kwaliteit en een oplossing op maat voor elke slechtziende of blinde gebruiker.

LICHT EN LIEFDE WOONPROJECTEN

Inarsenare, Overpelt en later ook in Gent en Veltem zijn er plannen om voor blinde en slechtziende nieuwe woonmogelijkheden te ontwikkelen. Het ene project staat reeds in een verder stadium dan het andere. Meer dan reden genoeg om bij u in te gaan op woonwensen, uw eventuele zoektocht naar gepaste woonmogelijkheden.

OMMEZIEN

Ommezien werd opgericht in 2017 onder de naam van BAUM Retec Belgium. De naamswijziging werd doorgevoerd om het producten gamma te kunnen verbreden. Ommezien is Kathleen Boogmans en Koen Govaert. Kathleen is schrijfster (www.josienkee.be) en slechtziend. Ze helpt klanten en bezoekers vanuit haar eigen ervaring. Koen is ingenieur van opleiding. Samen staan ze voor een zorgzame en persoonlijke aanpak. Ommezien is gelegen in het centrum van Mechelen.  In de onmiddellijke omgeving is een ondergrondse parking en een parkeerplaats voor mindervaliden. Ommezien is bereikbaar met het openbaar vervoer: er is een halte van de pendelbus vlakbij de zaak. Ophaling aan het station is mogelijk op eenvoudig verzoek.

OPTELEC

Optelec is wereldwijd marktleider als ontwikkelaar en verdeler van hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden. Al 15  jaar is Optelec in België aanwezig met de meest vernieuwende oplossingen op het vlak van vergroting, contrast, spraak en braille. Om maximaal te helpen bij de keuze van het beste hulpmiddel, legt Optelec de focus op persoonlijke begeleiding, uitgebreide productvergelijking en de mogelijkheid tot proefplaatsing. Zo hopen wij de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking te verbeteren.

PARANTEE

Parantee vzw is een Vlaamse sportfederatie die een duurzaam, innovatief en kwaliteitsvol sportaanbod op maat van personen met fysieke, zintuiglijke of verstandelijke handicap organiseert.  Ze realiseert dit door een uitgebreid netwerk van exclusieve G-sportclubs en een intensieve samenwerking met reguliere sportfederaties en hun aangesloten clubs. De verworven expertise wordt aangewend om zowel recreatieve, competitieve als topsporters met een handicap te begeleiden en te ondersteunen in het verwezenlijken van hun eigen sportieve en sociale ambities.

SENSOTEC

Het beschikbaar stellen van de meest adequate compenserende oplossingen voor mensen met een visuele beperking, lees- of leerproblemen en de zorg voor een doeltreffend gebruik van die oplossingen. Onze activiteiten zijn in de loop der jaren uitgebreid tot het ontwikkelen, produceren en verdelen van hoogtechnologische hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden en mensen met lees- en leerproblemen (zoals onder andere dyslexie). Onze uitdaging blijft actueel: mensen met een beperking ten dienste staan opdat hun maatschappelijke integratie niet beperkt blijft tot een verzuchting, maar reële vormen krijgt zowel thuis, op het werk als in het onderwijs.

SINT-RAFAËL

Sint-Rafaël is een school in het buitengewoon secundair onderwijs OV1 type 6, bedoeld voor mensen met een visuele beperking. Wij bieden je onder andere een individueel opleidingstraject op basis van je persoonlijke motivatie, je interesse en je eigen mogelijkheden, en een reële kans om je diploma secundair onderwijs van het zesde en zevende jaar BSO kantooropleiding te halen via de centrale examencomissie. Om je optimaal voor te bereiden, doorloop je hiervoor een traject van drie jaar.

VAN LENT SYSTEMS

Door creativiteit en gedrevenheid hebben we een prachtig assortiment aan producten. Ons bedrijf beschikt over decennialange ervaring, productkennis en een goede samenwerking met voorschrijvers, zorgverzekeraars en gebruikers van onze hulpmiddelen waardoor we voortdurend nieuwe en innoverende producten kunnen introduceren op de wereldwijde markt.

VEBES

VeBeS is binnen het netwerk Licht en Liefde de ledenvereniging van mensen met een visuele handicap. Merk op dat de vereniging wordt geleid door ervaringsdeskundigen, mensen die door hun eigen zichtbeperking weten wat voor de doelgroep belangrijk is. Op die manier is VeBeS ideaal geplaatst om aan alle samenwerkende partners adviezen te geven en om op te komen voor de belangen van mensen die, slechtziend of blind, door het leven moeten gaan.

VLAAMSOOGPUNT

Het platform van expertise 'vlaamsoogpunt' is een Vlaamsbrede samenwerking om zo iedereen die ondersteuning zoekt als blinde of slechtziende persoon bij te staan. Je kan er gewoon met al je vragen terecht, waarbij de kortste weg naar het meest gepaste en goedkoopste antwoord wordt gezocht. Meer in het bijzonder zijn er medewerkers aanwezig van De Kade - Spermalie (kinderen en jongeren en meervoudig gehandicapte volwassenen), Ganspoel (kinderen en jongeren en meervoudig gehandicapte volwassenen) en Blindenzorg Licht en Liefde en partners. Er is ook ruimte voor een “special guest”: Nele Symons met haar 'Make-up Heartist', die het met u heeft over make-up als blinde of slechtziende persoon.

VOIZI

VoiZi, een jong bedrijf met een lange ervaring. VoiZi werd opgericht door Jan Van Winckel, die reeds vele jaren ervaring heeft in hulpmiddelen voor slechtzienden. We zoeken steeds naar de meest geschikte oplossing binnen ons uitgebreid gamma van beeldschermloepen (officieel verdeler van Enhanced Vision en Nordic Eye), optische systemen (Fonda) en aangepaste software (ZoomText).

VRIENDEN DER BLINDEN

De vzw Vrienden der Blinden zal dit jaar met haar opleidingscentrum voor geleidehonden en sociale dienst een stand houden op de ZieZo-beurs. Samen staan zij in voor administratieve hulpverlening, kleine hulpmiddelen, aanvragen en opleiding van geleidehonden, culturele uitstappen, groepsbezoeken en vakanties, autodescriptie van films,  en huisbezoeken.
De maatschappelijk assistenten en afgevaardigden van het opleidingscentrum heten u van harte welkom!

VRT

De alom bekende openbare televisiezender VRT wil op dit beursevent zijn inspanningen op het vlak van audiodescriptie beter bekendmaken. Tweemaal per dag, ’s morgens en ’s namiddags, stelt de VRT het audiodescriptie-systeem voor in de workshopcorner.