Ziezo vlaanderen

BEURSEVENT voor
blinden en slechtzienden

10 en 11 maart 2017
ANTWERP-EXPO

Ziezo-beursevent

ZieZo-Vlaanderen is een beursevent omtrent alle aspecten van hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. 

Lees meer

Programma

Tijdens ZieZo-Vlaanderen zijn er naast de diverse standhouders ook tal van interessante workshops.
 

Bekijk programma

Standhouders

Tijdens ZieZo-Vlaanderen stellen de standhouders hun nieuwste hulpmiddelen aan u voor.
 

Bekijk overzicht

Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van ZieZo-Vlaanderen.

 

Lees meer

Beursprogramma

TOEGANGSKAART AANVRAGEN

ZOEKEN

Algemeen

Opgelet: als u op een foto klikt zal er een vergrote weergave openen.

Tijdens ZieZo-Vlaanderen stellen de standhouders hun nieuwste hulpmiddelen aan u voor. 
De workshops bieden daarnaast een uitgelezen kans om over allerhande thema's omtrent hulpmiddelen iets meer te weten te komen.

De film 'De Premier' wordt met audiodescriptie voorgesteld aan het grote publiek. Mis deze film niet! De film is te zien tijdens onze avondopening op vrijdag 10 maart vanaf 19u.

Het volledige beursprogramma lees je hieronder.

Programma vrijdag 10 maart

Programma zaterdag 11 maart

ZieZo-Vlaanderen 2017

PROGRAMMA

Vrijdag 10 maart: 10u00 – 21u00

Verwelkoming

Beste bezoeker,

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw), Visubel en het Vlaams Oogfonds heten u van harte welkom op de tweede editie van ZieZo-Vlaanderen. Het warme onthaal van ZieZo-Vlaanderen gebeurt door de studenten ergotherapie van de hogeschool Vives. In deze brochure vindt u alle informatie terug die u wegwijs zal maken tijdens uw bezoek aan ZieZo-Vlaanderen. Op het beursplan staan de exposanten aangeduid met hun standnummer. Daarnaast is er een overzicht van alle workshops die u vandaag gratis aangeboden worden. Tot slot vindt u het menu terug van “Café ZieZo”, waar u van harte welkom bent voor het nuttigen van een hapje en een drankje. Met vragen kunt u steeds terecht bij onze medewerkers aan het infopunt, dat zich bevindt bij het binnenkomen van de beurshal aan uw rechterkant.

Wij wensen u een aangenaam bezoek toe.

ZieZo-Vlaanderen vzw

Exposanten

Blindenzorg Licht en Liefde
Blindenzorg Licht en Liefde vzw helpt slechtziende en blinde mensen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. We ijveren bovendien voor een ‘inclusieve’ samenleving, waar aan iedereen gedacht is – ook aan wie slecht ziet. Opgericht in 1923, is Licht en Liefde door de jaren heen een veelzijdig netwerk geworden. Expertise is onze grote kracht. Dankzij de steun van vele donateurs en vrijwilligers kunnen we personen met een visuele handicap een ruime, vraaggestuurde zorg en assistentie bieden. Daardoor zijn we voor de overheid en andere organisaties een veelgevraagde en trouwe partner.

Blindengeleidehondenschool Genk
Blindengeleidehondenschool Genk is een non-profitorganisatie die tot doel heeft: met zorg geselecteerde pups positief opvoeden en opleiden tot kwaliteitsvolle blindengeleidehonden en deze kosteloos ter beschikking stellen aan personen met een visuele handicap om alzo hun zelfstandigheid en mobiliteit te vergroten.

Brailleliga
De Brailleliga is een vereniging voor hulp aan blinde en slechtziende personen, actief over het gehele land. Ze ondersteunt en helpt personen met een visuele handicap met als doel een betere integratie op sociaal, cultureel en professioneel vlak. Gratis dienstverlening: sociale hulp en psychologische steun, lessen in verplaatsingstechnieken, braille en koken, geleidehonden, beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling, advies in hulpmiddelen, aangepaste Spelotheek, vrijetijdsactiviteiten, Brailleshop, ...

De Markgrave
De Markgrave wil mensen met een visuele beperking en eventueel andere bijkomende beperkingen ondersteunen bij het realiseren van hun gewenste vorm van ‘optimaal zelfstandig’ bestaan en participatie in de samenleving. Daartoe zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden die elk apart of gecombineerd kunnen bijdragen.

De Vrienden Der blinden
De vzw Vrienden der Blinden zal dit jaar met haar opleidingscentrum voor geleidehonden en sociale dienst een stand houden op de ZieZo-beurs. Samen staan zij in voor administratieve hulpverlening, kleine hulpmiddelen, aanvragen en opleiding van geleidehonden, culturele uitstappen, groepsbezoeken en vakanties, autodescriptie van films,  en huisbezoeken.
De maatschappelijk assistenten en afgevaardigden van het opleidingscentrum heten u van harte welkom!

Ergra-Engelen
Onze firma is gespecialiseerd in alle mogelijke hulpmiddelen voor slechtzienden. Dit begint met een eenvoudig handloepje, over speciaal aangepaste brillen, naar de meest gesofistikeerde elektronische apparatuur. Samen met u gaat de low vision specialist op zoek naar het meest geschikte visuele hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat uw dagdagelijkse leven er een stuk makkelijker op wordt.

Integra
Integra, de meest vrije leverancier  is nooit gebonden aan bepaalde merken en organisaties. Dit biedt grote voordelen voor onze klanten. Wij voeren enkel de beste modellen van diverse merken. Bij Integra: steeds het nieuwste product en dit altijd aan de goedkoopste prijs. Loepen, voorleesloepen, smartphones, braillemateriaal, software,  en last but not least, oplossingen voor gesproken ondertiteling. Kom onze 2 wereldprimeurs zelf testen:Primo: De eerste draagbare voorleesloep en  secundo: nu  ook gesproken ondertiteling op je smartphone.

Koba vision
Koba Vision verkoopt producten voor blinden en slechtzienden. Koba Vision biedt totaaloplossingen voor thuis, op werk of op school. Op ZieZo 2015 stellen we de snelste Full HD voorleesloep Vocatex voor met automatische taalwisseling, het notitietoestel Pronto en de nieuwe brailleleesregel VarioUltra. Vanuit onze 3 vestigingen te Leopoldsburg, Gent of Nijvel staat Koba Vision garant voor de beste kwaliteit en een oplossing op maat voor elke slechtziende of blinde gebruiker.

Luisterpuntbibliotheek
Luisterpunt is de bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Word lid en geniet meteen van een goed boek! Bij Luisterpunt kan je gratis 22.000 Daisy-luisterboeken en 12.000 brailleboeken lenen. Brailleboeken sturen we op en mag je houden. Daisy-boeken sturen we op naar je thuis (Daisy-cd), of je kan ze zelf downloaden of streamen (Daisy-online), dat kies je zelf.

Optelec
Optelec is wereldwijd marktleider als ontwikkelaar en verdeler van hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden. Al 15  jaar is Optelec in België aanwezig met de meest vernieuwende oplossingen op het vlak van vergroting, contrast, spraak en braille. Om maximaal te helpen bij de keuze van het beste hulpmiddel, legt Optelec de focus op persoonlijke begeleiding, uitgebreide productvergelijking en de mogelijkheid tot proefplaatsing. Zo hopen wij de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking te verbeteren.

Parantee
Parantee vzw is een Vlaamse sportfederatie die een duurzaam, innovatief en kwaliteitsvol sportaanbod op maat van personen met fysieke, zintuiglijke of verstandelijke handicap organiseert.  Ze realiseert dit door een uitgebreid netwerk van exclusieve G-sportclubs en een intensieve samenwerking met reguliere sportfederaties en hun aangesloten clubs. De verworven expertise wordt aangewend om zowel recreatieve, competitieve als topsporters met een handicap te begeleiden en te ondersteunen in het verwezenlijken van hun eigen sportieve en sociale ambities.

SBPV vzw – Zicht op Cultuur
Het SBPV wordt aangestuurd door blinde en slechtziende personen en komt op voor de belangen van deze doelgroep. Ze informeert enerzijds de samenleving en de blinden en slechtzienden zelf en anderzijds stimuleert ze de samenwerking tussen personen met een visuele handicap, hun verenigingen en dienstverlenende organisaties zodat blinden en slechtzienden op een volwaardige manier kunnen participeren aan de samenleving.

Sensotec
Het beschikbaar stellen van de meest adequate compenserende oplossingen voor mensen met een visuele beperking, lees- of leerproblemen en de zorg voor een doeltreffend gebruik van die oplossingen. Onze activiteiten zijn in de loop der jaren uitgebreid tot het ontwikkelen, produceren en verdelen van hoogtechnologische hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden en mensen met lees- en leerproblemen (zoals onder andere dyslexie). Onze uitdaging blijft actueel: mensen met een beperking ten dienste staan opdat hun maatschappelijke integratie niet beperkt blijft tot een verzuchting, maar reële vormen krijgt zowel thuis, op het werk als in het onderwijs.

Transkript / Kamelego
Transkript vzw zet lectuur en alle andere informatie om in aangepaste leesvormen voor mensen met een leesbeperking.  De leesvormen zijn audio, groteletterdruk, digitale tekst en braille. Transkript vzw produceert in opdracht van de Luisterpuntbibliotheek vzw, het departement onderwijs, publieke en private diensten, bedrijven en particulieren. Daarnaast geeft Transkript vzw een aantal luistertijdschriften uit.  Enerzijds zijn het in de handel te verkrijgen bladen waaronder Humo, Knack, Body Talk, Dag Allemaal en Plus Magazine.  Anderzijds stelt het redactieteam van Transkript vzw enkele tijdschriften samen met artikels uit de actualiteit, sport, lifestyle, toerisme, geschiedenis, technologie en een tijdschrift met luisterspelen.

Van Lent Systems
Door creativiteit en gedrevenheid hebben we een prachtig assortiment aan producten. Ons bedrijf beschikt over decennialange ervaring, productkennis en een goede samenwerking met voorschrijvers, zorgverzekeraars en gebruikers van onze hulpmiddelen waardoor we voortdurend nieuwe en innoverende producten kunnen introduceren op de wereldwijde markt.

VeBeS
VeBeS is binnen het netwerk Licht en Liefde de ledenvereniging van mensen met een visuele handicap. Merk op dat de vereniging wordt geleid door ervaringsdeskundigen, mensen die door hun eigen zichtbeperking weten wat voor de doelgroep belangrijk is. Op die manier is VeBeS ideaal geplaatst om aan alle samenwerkende partners adviezen te geven en om op te komen voor de belangen van mensen die, slechtziend of blind, door het leven moeten gaan.

VDAB / Jobpunt
VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en GOB (Gespecialiseerde Opleidings Begeleidings en Bemiddelings Dienst) bemiddelen naar een job op maat. Tewerkstelling is voor iedereen een belangrijk onderdeel van het leven, zeker ook voor personen met een arbeidsbeperking. VDAB en GOB werken nauw samen om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar betaald werk. 

VoiZi
VoiZi, een jong bedrijf met een lange ervaring.VoiZi werd opgericht door Jan Van Winckel, die reeds vele jaren ervaring heeft in hulpmiddelen voor slechtzienden. We zoeken steeds naar de meest geschikte oplossing binnen ons uitgebreid gamma van beeldschermloepen (officieel verdeler van Enhanced Vision en Nordic Eye), optische systemen (Fonda) en aangepaste software (ZoomText).

Exposanten

LH01 Workshopzaal 1

LH02Workshopzaal 2

LH03 Workshopzaal 3

LH04a Special guest JOVO

LH04 Vebes

LH05 De Markgrave

LH06 VDAB / Jobpunt

LH07 Vlaams Oogpunt

LH08 Optelec

LH09 Transkript / Kamelego

LH10 Blindengeleide-hondenschool Genk

LH11 Vrienden Der Blinden

LH12 Parantee

LH13 KOBA-Vision

RH01 ZOC-SBPV vzw

RH01 ZOC-SBPV

RH02 VAPH

RH03 Sensotec

RH04 Ergra Engelen

RH05 Special guest Vlaamsoogfonds: Anna-Temmerman vereniging

RH06 Integra

RH07 Special guest Vlaamsoogfonds

RH08 Blindenzorg Licht en Liefde

RH09 VOIZI

RH10 Luisterpuntbibliotheek

RH11 Van Lent Systems

RH12 Braille Liga

Workshops

Zaal 1

10u30 – 11u30

Hulpmiddelen: do-it-yourself!
Deze workshop komt tot stand door Blindenzorg Licht en Liefde

Vind je sommige hulpmiddelen prijzig? In deze workshop gaan we met schaar en lijm aan de slag om zelf een hulpmiddel te maken, dat je als souvenier mee naar huis neemt. Daarnaast geven we je tal van tips over andere hulpmiddeltjes die je, mits wat handigheid, zelf in mekaar kan knutselen. Deze workshop richt zich tot niet-en slechtzienden (die bij voorkeur een helpende hand meebrengen) en tot hun hulpverleners.

11u30 – 12u30

Internet of things
Deze workshop komt tot stand door Blindenzorg Licht en Liefde

Steeds meer toestellen die we dagelijks gebruiken kunnen aan het internet gekoppeld worden: de thermostaat, de rolluiken, je weegschaal, je koelkast, je verlichting, je waterkoker, … Welke kansen biedt deze evolutie voor blinden en slechtzienden? En welke gevaren en valkuilen liggen er op de loer? In deze workshop demonstreren we een paar 'internet of things'-toestellen en kijken we in onze glazen bol hoe het Internet of Things er morgen kan uitzien.

13u30 – 14u30

Daisy-boeken lezen met de Anderslezen App
Deze workshop komt tot stand door Luisterpuntbibliotheek

Maak kennis met Luisterpuntbibliotheek en kom te weten hoe je Daisy-luisterboeken leest met de Anderslezen app. Heb je een Iphone, Ipad of Android telefoon of tablet? Dan kan je je favoriete Daisy-boeken super eenvoudig online lezen met deze app! Je vraagt ze bij je thuis aan met Mijn Luisterpunt en ze staan meteen klaar.

14u30 – 15u30

Kies ik een hulpmiddel… of een app
Deze workshop komt tot stand door Blindenzorg Licht en Liefde      

Een daisyboek lezen, tekst uit een folder vergroten, de kleur van een kledingstuk detecteren, gesproken ondertitels beluisteren, … Het zijn stuk voor stuk activiteiten die je voor dezelfde keuze plaatsen: gebruik ik hiervoor het klassieke hulpmiddel of probeer ik het toch met een app? We zetten voor een vijftal activiteiten de pro's en contra's van apps en hulpmiddelen naast elkaar. Deze workshop richt zich op niet-en slechtzienden en hun hulpverleners. Nadien kan je in de App-o-theek op de beursvloer terecht voor meer uitleg en support bij de getoonde apps.

15u30 – 16u30  

Hoe toegankelijk is deze app?  
Deze workshop komt tot stand door Blindenzorg Licht en Liefde    

Het aanbod aan apps voor smartphones en tablets is overweldigend. En daar zitten heel wat apps tussen die bijzonder handig zijn voor niet-en slechtziende gebruikers. Maar niet al deze apps zijn even toegankelijk. Hoe oordeel je over de toegankelijkheid van een app? En als de app niet  toegankelijk is, zijn er dan achterpoortjes om hem toch bruikbaar te maken? Deze workshop richt zich vooral tot professionele hulpverleners. nadien kan je in de app-o-theek op de beursvloer terecht voor meer uitleg en support bij de getoonde apps.

Zaal 2

10u30 – 11u30  

Daisy-boeken lezen met de Anderslezen App
Deze workshop komt tot stand door Luisterpuntbibliotheek

Maak kennis met Luisterpuntbibliotheek en kom te weten hoe je Daisy-luisterboeken leest met de Anderslezen app. Heb je een Iphone, Ipad of Android telefoon of tablet? Dan kan je je favoriete Daisy-boeken super eenvoudig online lezen met deze app! Je vraagt ze bij je thuis aan met Mijn Luisterpunt en ze staan meteen klaar.

11u30 – 12u30                 

GEEN

13u30 – 14u30                 

Gesproken ondertiteling dankzij de Webbox.
Deze workshop komt tot stand door Integra

Tevens een toegangkelijke digibox. Een mooi beeld Esight bril.

14u30 – 15u30  

Online luisterlezen, lees wanneer en hoe je wil! 
Deze workshop komt tot stand door Transkript

Een presentatie over het onlinelezen via anderslezen.be. Dit gecombineerd met een gesprek over behoeften naar toegankelijke informatie.

15u30 – 16u30  

Wandelvakanties voor blinden en slechtzienden
Deze workshop komt tot stand door WeTravel2 

Een lezing door Michel Claessen over wandelvakanties als blinde.

Zaal 3

10u30 – 11u30 

 De tablet en computer als hulpmiddel     
Deze workshop komt tot stand door De Markgrave  

De dienst heropleiding demonstreert de toepassingen van de Ipad en Mac computer voor blinden en slechtzienden.

11u30 – 12u30  

De GSM, smartphone en andere apparaten als hulpmiddel 
Deze workshop komt tot stand door De Markgrave

De dienst revalidatie demonstreert de toepassingen van gsm's, smartphone en andere eenvoudige apparaten als hulpmiddel.

13u30 – 14u30  

Bezigheidsatelier    
Deze workshop komt tot stand door De Markgrave       

De dagondersteuning organiseert een bezigheidsatelier met allerlei activiteiten waar de bezoekers vrij kunnen aan deelnemen.

14u30 – 15u30   

Voor iedere klacht, een medische filter  
Deze workshop komt tot stand door Egra Engelen

App-o-theek / Mik op Morgen
Zicht op Cultuur – Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen vzw is een sociaal –culturele beweging en een platform van organisaties van en voor slechtzienden en blinden. We sensibiliseren, informeren en activeren de mens en maatschappij om inclusief te leren denken en handelen door samen te werken met partnerorganisaties.

Deel jouw ervaringen op onze stand en besluit mee wat jij graag in de toekomst onder handen wil nemen. Dit kan je doen door mee te doen met ons gooispel ‘Mik op Morgen’ waar de volgende thema’s aan bod komen:

-         Mobiliteit

-         Vrije tijd

-         Huidige economie en besparingen

-         Web-toegankelijkheid

Kom naar de App-o-theek om de top 10 meest toegankelijke app’s te ontdekken. Je leert alles over deze app’s met een woordje uitleg van onze deskundigen.

Neem dus zeker een kijkje op onze stand!

VeBeS ZIET HET ZITTEN!

Tussen het geweld aan tentoongestelde hulpmiddelen en diensten vindt u bij ons een rustpunt. Geniet er even van cultuur in het donker, praat met ervaringsgenoten, leer onze activiteiten en vakanties kennen en maak een wandeling door het imaginaire museum. Aan onze vrijwilligers besteden we ook extra aandacht in de week van de vrijwilliger.

FILM: De Premier

ZieZo-Vlaanderen krijgt de première om de film De Premier te tonen met audiodescriptie! Maar wat is nu audiodescriptie? Een vertelstem zorgt ervoor dat de stille momenten tijdens de film beschreven worden. Naast de dialogen kan er nog heel wat meer gebeuren in de film wat niet onmiddellijk door de personages wordt verteld. Om dit te kunnen volgen gebruik je via je smartphone de volgende app ‘Earcatch’. Enkel je oortjes nog aansluiten en je kan de film perfect meevolgen!
Deze film kan je meevolgen vanaf 19u.

Café ZieZo

In Café ZieZo kunt u terecht voor een hapje en een drankje.
Hieronder vindt u de menukaart.

Ontbijt

Croissant €  1,80

Chocoladebroodje €  1,80

Muffin Vanille €  2,80

Muffin Chocolade  €  2,80

Broodjes                    

Broodje beenham          € 3,90

Broodje jonge kaas € 3,90

Broodje krab € 4,00

Broodje kip curry € 4,00

Smos beenham € 5,00

Smos jonge kaas € 5,00

Salades

Salade Mozzarella          € 11,00

Salade shaker       € 11,00

Soep   

Tomaat-basilicum soep € 4,50

Soep van de chef € 4,50

Broodje € 1,00

Boterportie € 0,20

Pasta bar

Pasta salade Klein          € 7,00

Pasta salade Medium    € 10,00

Pasta salade Groot        € 12,00

Dessert

Bosvruchtenmousse       € 3,80

Chocolademousse         € 3,80 

Tiramisu                 € 3,80

Chocoladetaart   € 4,90

Citroentaart          € 4,90

Dranken

Spa Reine/ Barisart/  Marie Henriette/ Orange / Citron/ Pompelmoes /

Lemon Cactus 50 cl       € 3,60

Pepsi /Pepsi Max 50cl    € 3,60

Seven up 50cl       € 3,60

Looza Ace / Orange 33cl         € 3,60

Jupiler 33cl           € 3,50

Kriek Belle Vue 33cl        € 4,10

Leffe blond 33cl    € 4,10

Witte / rode wijn 25cl     € 6,80

Cava 20cl   € 7,50

Koffie / thee          € 2,90

Speciale koffie      € 3,50

Warme chocolademelk    € 3,50

Versnaperingen    € 2

PROGRAMMA

Zaterdag 11 maart: 10u00 – 17u00

Verwelkoming

Beste bezoeker,

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw), Visubel en het Vlaams Oogfonds heten u van harte welkom op de tweede editie van ZieZo-Vlaanderen. Het warme onthaal van ZieZo-Vlaanderen gebeurt door de studenten ergotherapie van de hogeschool Vives. In deze brochure vindt u alle informatie terug die u wegwijs zal maken tijdens uw bezoek aan ZieZo-Vlaanderen. Op het beursplan staan de exposanten aangeduid met hun standnummer. Daarnaast is er een overzicht van alle workshops die u vandaag gratis aangeboden worden. Tot slot vindt u het menu terug van “Café ZieZo”, waar u van harte welkom bent voor het nuttigen van een hapje en een drankje. Met vragen kunt u steeds terecht bij onze medewerkers aan het infopunt, dat zich bevindt bij het binnenkomen van de beurshal aan uw rechterkant.

Wij wensen u een aangenaam bezoek toe.

ZieZo-Vlaanderen vzw

Exposanten

Blindenzorg Licht en Liefde
Blindenzorg Licht en Liefde vzw helpt slechtziende en blinde mensen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. We ijveren bovendien voor een ‘inclusieve’ samenleving, waar aan iedereen gedacht is – ook aan wie slecht ziet. Opgericht in 1923, is Licht en Liefde door de jaren heen een veelzijdig netwerk geworden. Expertise is onze grote kracht. Dankzij de steun van vele donateurs en vrijwilligers kunnen we personen met een visuele handicap een ruime, vraaggestuurde zorg en assistentie bieden. Daardoor zijn we voor de overheid en andere organisaties een veelgevraagde en trouwe partner.

Blindengeleidehondenschool Genk
Blindengeleidehondenschool Genk is een non-profitorganisatie die tot doel heeft: met zorg geselecteerde pups positief opvoeden en opleiden tot kwaliteitsvolle blindengeleidehonden en deze kosteloos ter beschikking stellen aan personen met een visuele handicap om alzo hun zelfstandigheid en mobiliteit te vergroten.

Brailleliga
De Brailleliga is een vereniging voor hulp aan blinde en slechtziende personen, actief over het gehele land. Ze ondersteunt en helpt personen met een visuele handicap met als doel een betere integratie op sociaal, cultureel en professioneel vlak. Gratis dienstverlening: sociale hulp en psychologische steun, lessen in verplaatsingstechnieken, braille en koken, geleidehonden, beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling, advies in hulpmiddelen, aangepaste Spelotheek, vrijetijdsactiviteiten, Brailleshop, ...

De Markgrave
De Markgrave wil mensen met een visuele beperking en eventueel andere bijkomende beperkingen ondersteunen bij het realiseren van hun gewenste vorm van ‘optimaal zelfstandig’ bestaan en participatie in de samenleving. Daartoe zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden die elk apart of gecombineerd kunnen bijdragen.

De Vrienden Der blinden
De vzw Vrienden der Blinden zal dit jaar met haar opleidingscentrum voor geleidehonden en sociale dienst een stand houden op de ZieZo-beurs. Samen staan zij in voor administratieve hulpverlening, kleine hulpmiddelen, aanvragen en opleiding van geleidehonden, culturele uitstappen, groepsbezoeken en vakanties, autodescriptie van films,  en huisbezoeken.
De maatschappelijk assistenten en afgevaardigden van het opleidingscentrum heten u van harte welkom!

Ergra-Engelen
Onze firma is gespecialiseerd in alle mogelijke hulpmiddelen voor slechtzienden. Dit begint met een eenvoudig handloepje, over speciaal aangepaste brillen, naar de meest gesofistikeerde elektronische apparatuur. Samen met u gaat de low vision specialist op zoek naar het meest geschikte visuele hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat uw dagdagelijkse leven er een stuk makkelijker op wordt.

Integra
Integra, de meest vrije leverancier  is nooit gebonden aan bepaalde merken en organisaties. Dit biedt grote voordelen voor onze klanten. Wij voeren enkel de beste modellen van diverse merken. Bij Integra: steeds het nieuwste product en dit altijd aan de goedkoopste prijs. Loepen, voorleesloepen, smartphones, braillemateriaal, software,  en last but not least, oplossingen voor gesproken ondertiteling. Kom onze 2 wereldprimeurs zelf testen: Primo: De eerste draagbare voorleesloep en  secundo: nu  ook gesproken ondertiteling op je smartphone.

Koba vision
Koba Vision verkoopt producten voor blinden en slechtzienden. Koba Vision biedt totaaloplossingen voor thuis, op werk of op school. Op ZieZo 2015 stellen we de snelste Full HD voorleesloep Vocatex voor met automatische taalwisseling, het notitietoestel Pronto en de nieuwe brailleleesregel VarioUltra. Vanuit onze 3 vestigingen te Leopoldsburg, Gent of Nijvel staat Koba Vision garant voor de beste kwaliteit en een oplossing op maat voor elke slechtziende of blinde gebruiker.

Luisterpuntbibliotheek
Luisterpunt is de bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Word lid en geniet meteen van een goed boek! Bij Luisterpunt kan je gratis 22.000 Daisy-luisterboeken en 12.000 brailleboeken lenen. Brailleboeken sturen we op en mag je houden. Daisy-boeken sturen we op naar je thuis (Daisy-cd), of je kan ze zelf downloaden of streamen (Daisy-online), dat kies je zelf.

Optelec
Optelec is wereldwijd marktleider als ontwikkelaar en verdeler van hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden. Al 15  jaar is Optelec in België aanwezig met de meest vernieuwende oplossingen op het vlak van vergroting, contrast, spraak en braille. Om maximaal te helpen bij de keuze van het beste hulpmiddel, legt Optelec de focus op persoonlijke begeleiding, uitgebreide productvergelijking en de mogelijkheid tot proefplaatsing. Zo hopen wij de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking te verbeteren.

Parantee
Parantee vzw is een Vlaamse sportfederatie die een duurzaam, innovatief en kwaliteitsvol sportaanbod op maat van personen met fysieke, zintuiglijke of verstandelijke handicap organiseert.  Ze realiseert dit door een uitgebreid netwerk van exclusieve G-sportclubs en een intensieve samenwerking met reguliere sportfederaties en hun aangesloten clubs. De verworven expertise wordt aangewend om zowel recreatieve, competitieve als topsporters met een handicap te begeleiden en te ondersteunen in het verwezenlijken van hun eigen sportieve en sociale ambities.

SBPV vzw – Zicht op Cultuur
Het SBPV wordt aangestuurd door blinde en slechtziende personen en komt op voor de belangen van deze doelgroep. Ze informeert enerzijds de samenleving en de blinden en slechtzienden zelf en anderzijds stimuleert ze de samenwerking tussen personen met een visuele handicap, hun verenigingen en dienstverlenende organisaties zodat blinden en slechtzienden op een volwaardige manier kunnen participeren aan de samenleving.

Sensotec
Het beschikbaar stellen van de meest adequate compenserende oplossingen voor mensen met een visuele beperking, lees- of leerproblemen en de zorg voor een doeltreffend gebruik van die oplossingen. Onze activiteiten zijn in de loop der jaren uitgebreid tot het ontwikkelen, produceren en verdelen van hoogtechnologische hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden en mensen met lees- en leerproblemen (zoals onder andere dyslexie). Onze uitdaging blijft actueel: mensen met een beperking ten dienste staan opdat hun maatschappelijke integratie niet beperkt blijft tot een verzuchting, maar reële vormen krijgt zowel thuis, op het werk als in het onderwijs.

Transkript / Kamelego
Transkript vzw zet lectuur en alle andere informatie om in aangepaste leesvormen voor mensen met een leesbeperking.  De leesvormen zijn audio, groteletterdruk, digitale tekst en braille. Transkript vzw produceert in opdracht van de Luisterpuntbibliotheek vzw, het departement onderwijs, publieke en private diensten, bedrijven en particulieren. Daarnaast geeft Transkript vzw een aantal luistertijdschriften uit.  Enerzijds zijn het in de handel te verkrijgen bladen waaronder Humo, Knack, Body Talk, Dag Allemaal en Plus Magazine.  Anderzijds stelt het redactieteam van Transkript vzw enkele tijdschriften samen met artikels uit de actualiteit, sport, lifestyle, toerisme, geschiedenis, technologie en een tijdschrift met luisterspelen.

Van Lent Systems
Door creativiteit en gedrevenheid hebben we een prachtig assortiment aan producten. Ons bedrijf beschikt over decennialange ervaring, productkennis en een goede samenwerking met voorschrijvers, zorgverzekeraars en gebruikers van onze hulpmiddelen waardoor we voortdurend nieuwe en innoverende producten kunnen introduceren op de wereldwijde markt.

VeBeS
VeBeS is binnen het netwerk Licht en Liefde de ledenvereniging van mensen met een visuele handicap. Merk op dat de vereniging wordt geleid door ervaringsdeskundigen, mensen die door hun eigen zichtbeperking weten wat voor de doelgroep belangrijk is. Op die manier is VeBeS ideaal geplaatst om aan alle samenwerkende partners adviezen te geven en om op te komen voor de belangen van mensen die, slechtziend of blind, door het leven moeten gaan.

VDAB / Jobpunt
VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en GOB (Gespecialiseerde Opleidings Begeleidings en Bemiddelings Dienst) bemiddelen naar een job op maat. Tewerkstelling is voor iedereen een belangrijk onderdeel van het leven, zeker ook voor personen met een arbeidsbeperking. VDAB en GOB werken nauw samen om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar betaald werk. 

VoiZi
VoiZi, een jong bedrijf met een lange ervaring.VoiZi werd opgericht door Jan Van Winckel, die reeds vele jaren ervaring heeft in hulpmiddelen voor slechtzienden. We zoeken steeds naar de meest geschikte oplossing binnen ons uitgebreid gamma van beeldschermloepen (officieel verdeler van Enhanced Vision en Nordic Eye), optische systemen (Fonda) en aangepaste software (ZoomText).

Exposanten

LH01 Workshopzaal 1

LH02Workshopzaal 2

LH03 Workshopzaal 3

LH04a Special guest JOVO

LH04 Vebes

LH05 De Markgrave

LH06 VDAB / Jobpunt

LH07 Vlaams Oogpunt

LH08 Optelec

LH09 Transkript / Kamelego

LH10 Blindengeleide-hondenschool Genk

LH11 Vrienden Der Blinden

LH12 Parantee

LH13 KOBA-Vision

RH01 ZOC-SBPV vzw

RH01 ZOC-SBPV

RH02 VAPH

RH03 Sensotec

RH04 Ergra Engelen

RH05 Special guest Vlaamsoogfonds: Anna-Temmerman vereniging

RH06 Integra

RH07 Special guest Vlaamsoogfonds

RH08 Blindenzorg Licht en Liefde

RH09 VOIZI

RH10 Luisterpuntbibliotheek

RH11 Van Lent Systems

RH12 Braille Liga

ZATERDAG 11 MAART

Zaal 1

11u30 – 12u30  

Gedrukte documenten lezen met apps  
Deze workshop komt tot stan door Blindenzorg Licht en Liefde        

Gedrukte documenten lezen als niet of slechtziende? Daar zijn tegenwoordig heel wat apps voor: Apps die je smartphone of tablet omtoveren tot een beeldschermloep of een voorleestoestel. We hebben een grooet aantal van deze apps op de testbank gelegd en het kaf van het koren gescheiden. Deze workshop richt zich op niet en slechtzienden en hun hulpverleneers. Nadien kan je in de app-o-theek op de beursvloer terecht voor meer uiteleg een support bij de getoonde apps.

13u30 – 14u30  

Hulpmiddelen: do-it-yourself!  
Deze workshop komt tot stan door Blindenzorg Licht en Liefde         

Vind je sommige hulpmiddelen prijzig? In deze workshop gaan we met schaar en lijm aan de slag om zelf een hulpmiddel te maken, dat je als souvenier mee naar huis neemt. Daarnaast geven we je tal van tips over andere hulpmiddeltjes die je, mits wat handigheid, zelf in mekaar kan knutselen. Deze workshop richt zicht tot niet en slechtzienden (die bij voorkeur een helpende hand meebrengen) en tot hun hulpverleners.

14u30 – 15u30 

Het lichtadvies van Blindenzorg Licht en Liefde   
Deze workshop komt tot stan door Blindenzorg Licht en Liefde    

Sinds enige tijd kan je bij Blindenzorg Licht en Liefde terecht voor lichtadvies op maat. We timmeren nog hard aan de verdere uitbouw van dezee dienstverlening. In deze workshop lichten we toe hoe een lichtadviestraject verloopt en wat je ervan kan verwachten. Deze workshop richt zich op niet-en slechtzienden en hun hulpverleners.

15u30 – 16u30 

Bezigheidsatelier    
Deze workshop komt tot stand door De Markgrave       

De dagondersteuning organiseert een bezigheidsatelier met allerlei activiteiten waar de bezoekers vrij kunnen aan deelnemen.

Zaal 2

11u30 – 12u30 

Online luisterlezen, lees wanneer en hoe je wil!
Deze workshop komt tot stand door Transkript          

Een presentatie over het onlinelezen via anderslezen.be. Dit gecombineer met een gesprek over behoeften naar toegankelijke informatie.

13u30 – 14u30  

Gesproken ondertiteling dankzij de Webbox.
Deze workshop komt tot stand door Integra 

Tevens een toegangkelijke digibox. Een mooi beeld Esight bril.    

14u30 – 15u30  

Voor iedere klacht, een medische filter  
Deze workshop komt tot stand door Egra Engelen    

App-o-theek / Mik op Morgen
Zicht op Cultuur – Slechtzienden en Blindenplatform Vlaanderen vzw is een sociaal –culturele beweging en een platform van organisaties van en voor slechtzienden en blinden. We sensibiliseren, informeren en activeren de mens en maatschappij om inclusief te leren denken en handelen door samen te werken met partnerorganisaties.

Deel jouw ervaringen op onze stand en besluit mee wat jij graag in de toekomst onder handen wil nemen. Dit kan je doen door mee te doen met ons gooispel ‘Mik op Morgen’ waar de volgende thema’s aan bod komen:

-         Mobiliteit

-         Vrije tijd

-         Huidige economie en besparingen

-         Web-toegankelijkheid

Kom naar de App-o-theek om de top 10 meest toegankelijke app’s te ontdekken. Je leert alles over deze app’s met een woordje uitleg van onze deskundigen.

Neem dus zeker een kijkje op onze stand!

VeBeS ZIET HET ZITTEN!

Tussen het geweld aan tentoongestelde hulpmiddelen en diensten vindt u bij ons een rustpunt. Geniet er even van cultuur in het donker, praat met ervaringsgenoten, leer onze activiteiten en vakanties kennen en maak een wandeling door het imaginaire museum. Aan onze vrijwilligers besteden we ook extra aandacht in de week van de vrijwilliger.

Café ZieZo

In Café ZieZo kunt u terecht voor een hapje en een drankje.
Hieronder vindt u de menukaart.

Ontbijt

Croissant €  1,80

Chocoladebroodje €  1,80

Muffin Vanille €  2,80

Muffin Chocolade  €  2,80

Broodjes                    

Broodje beenham          € 3,90

Broodje jonge kaas € 3,90

Broodje krab € 4,00

Broodje kip curry € 4,00

Smos beenham € 5,00

Smos jonge kaas € 5,00

Salades

Salade Mozzarella          € 11,00

Salade shaker       € 11,00

Soep   

Tomaat-basilicum soep € 4,50

Soep van de chef € 4,50

Broodje € 1,00

Boterportie € 0,20

Pasta bar

Pasta salade Klein          € 7,00

Pasta salade Medium    € 10,00

Pasta salade Groot        € 12,00

Dessert

Bosvruchtenmousse       € 3,80

Chocolademousse         € 3,80 

Tiramisu                 € 3,80

Chocoladetaart   € 4,90

Citroentaart          € 4,90

Dranken

Spa Reine/ Barisart/  Marie Henriette/ Orange / Citron/ Pompelmoes /

Lemon Cactus 50 cl       € 3,60

Pepsi /Pepsi Max 50cl    € 3,60

Seven up 50cl       € 3,60

Looza Ace / Orange 33cl         € 3,60

Jupiler 33cl           € 3,50

Kriek Belle Vue 33cl        € 4,10

Leffe blond 33cl    € 4,10

Witte / rode wijn 25cl     € 6,80

Cava 20cl   € 7,50

Koffie / thee          € 2,90

Speciale koffie      € 3,50

Warme chocolademelk    € 3,50

Versnaperingen    € 2